Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Antena 3
Anul şi data apariţiei: 20.01.2011
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: reportaje
Titlul articolului: 13 maşini, toate ale unor români, incendiate într-un cartier milanez, în ultimele săptămâni
Acces online: https://www.antena3.ro/externe/13-masini-toate-ale-unor-romani-incendiate-intr-un-cartier-milanez-in-ultimele-saptamani-118882.html


De mai bine de o lună, românii stabiliţi într-un cartier din Milano trăiesc în plin coşmar. Se tem şi să mai iasă pe stradă neînsoţiţi după ce, în ultimele săptămâni, au fost incendiate nu mai puţin de 13 maşini. Toate, cu numere de înmatriculare româneşti. 

În timp ce autorităţile se abţin de la comentarii, oamenii sunt convinşi că este vorba despre o mână criminală şi de rasism.

Totul a început în noaptea de 18 ianuarie când, în jurul orei 4 dimineaţa, un automobil a ars ca o torţă până la caroserie. 

Nimeni nu a acordat atunci importanţă faptului că maşina avea numere româneşti. Iar pompierii şi poliţiştii veniţi la faţa locului au declarat că a fost vorba despre un scurt circuit. 

Un incident tras însă parcă la indigo, a tulburat liniştea comunităţii de români, două zile mai târziu. 

Teroarea a continuat şi nopţile următoare. Una câte una, mai multe familii de români şi-au găsit automobilul incendiat. În total, au fost 13. Sub unele autoturisme s-au gasit chiar şi probe care indicau clar că este vorba despre o mână criminală.

Deşi autorităţile se feresc să dea un astfel de verdict, oamenii sunt siguri că sunt ţintele unor atacuri xenofobe. Nu ştiu ce a provocat valul de furie îndreptat împotriva lor şi se simt neputincioşi. 

Au rămas fără maşini şi nimeni nu le poate veni în ajutor. Mai mult, nici nu-şi pot amortiza pierderile pentru că firmele de asigurări din România nu-i despăgubesc.  

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.